Όταν αγοράζετε υπολογιστή με εγκατεστημένα Windows

Όταν αγοράζετε υπολογιστή με προεγκατεστημένα Windows, συνήθως δε σας παρέχεται το DVD εγκατάστασής τους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κωδικός ενεργοποίησής τους είναι στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται κολλημένο κάπου στον υπολογιστή και πουθενά αλλού! Το αυτοκόλλητο θα φθαρεί σύντομα και δε θα είναι αναγνώσιμο. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να σημειώσετε τον κωδικό ενεργοποίησης και τον σειριακό αριθμό του υπολογιστή. Καλή ιδέα είναι, επίσης, να βγάλετε φωτογραφία όσα αυτοκόλλητα φέρουν αριθμούς.

Χωρίς το DVD των Windows, τι γίνεται, αν τα Windows πάθουν κάποια βλάβη και δεν ξεκινούν; Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε εσείς έναν δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος (systemrepairdisk). Η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε είναι μόλις αγοράσετε τον υπολογιστή, πριν εγκαταστήσετε προγράμματα, αλλά αφού κάνετε update.

Τα Windows διαθέτουν εργαλείο δημιουργίας δίσκου επιδιόρθωσης συστήματος, αλλά σε πολλά laptop αυτό δε δουλεύει και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο εργαλείο που παρέχει ο κατασκευαστής. Συνήθως, επιτρέπεται να δημιουργήσετε δίσκο επιδιόρθωσης μόνο μία φορά. Αν τον χάσετε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για να σας παράσχει άλλον (συνήθως δε χρεώνεται, αλλά λίγοι κατασκευαστές στέλνουν στην Ελλάδα). Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του copyright: Ο δίσκος επιδιόρθωσης περιέχει τα windows ενεργοποιημένα, οπότε αν μπορούσατε να δημιουργήσετε κι άλλους, θα μπορούσατε ουσιαστικά να αναπαράγετε τα Windows απεριόριστα.

Ο δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος είναι στην πραγματικότητα 3 ή 4 DVD. Κι αυτό επειδή περιέχουν, εκτός από τα Windows, τους οδηγούς και τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον Η/Υ.

Στο μέλλον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δίσκο επιδιόρθωσης για να διορθώσετε κάποιο σφάλμα στα Windows ή για να τα εγκαταστήσετε εκ νέου. Στη δεύτερη περίπτωση, θα επαναφέρετε τον υπολογιστή στην αρχική του κατάσταση και θα χάσετε όλα τα προγράμματα και τα αρχεία σας.

Γιατί να μη δημιουργήσετε τον δίσκο επιδιόρθωσης αφού εγκαταστήσετε μερικά προγράμματα; Επειδή τότε θα χρειαστείτε περισσότερα DVD. Είναι προτιμότερο να δημιουργείτε κάθε τόσο ένα είδωλο συστήματος σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Από αυτό θα μπορείτε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στην κατάσταση στην οποία ήταν όταν το δημιουργήσατε, συμπεριλαμβανομένων τον προγραμμάτων και των αρχείων σας. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα Windows λειτουργούν κανονικά. Αν πάθουν βλάβη και δεν ξεκινούν, θα χρειαστείτε πρώτα τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος.

Προσοχή: Πολλά laptop έχουν ένα partition στον σκληρό δίσκο που προορίζεται για επαναφορά του υπολογιστή στην αρχική του κατάσταση κι ονομάζεται συνήθως «[όνομα εταιρείας] RECOVERY». Αυτό επιτρέπει να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας χωρίς δίσκο επαναφοράς όσες φορές θέλετε. Όμως, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απλή επιδιόρθωση. Αφού δημιουργήσετε τον δίσκο επαναφοράς, μπορείτε να διαγράψετε αυτό το partition για να απελευθερώσετε χώρο.

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε και δεύτερο λειτουργικό σύστημα (συνήθως Linux), η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε είναι αφού δημιουργήσετε τον δίσκο επαναφοράς και διαγράψετε το recoverypartition και πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τον υπολογιστή σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.