Βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς βρέθηκαν σε όλον τον κόσμο.

Βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς βρέθηκαν σε όλον τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί με μια δραματική ανακοίνωση(!) ότι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι πλέον μια παγκόσμια απειλή. Ήδη, ανθεκτικά στελέχη πνευμονιόκοκκου, σταφυλόκοκκου, e. coli κ.α. προκαλούν εκατομμύρια μολύνσεις και σκοτώνουν πάνω από 20.000 ανθρώπους το χρόνο.

Η καταπολέμηση των μικροβίων είναι η κύρια αιτία για την αυξημένη διάρκεια και ποιότητα ζωής που απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Αν τα αντιβιοτικά αχρηστευτούν, τα οφέλη της σύγχρονης ιατρικής ουσιαστικά θα χαθούν και θα επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου απλές μολύνσεις και τραυματισμοί θα είναι συχνά θανατηφόροι.

Πιο ευάλωτες είναι οι χώρες στις οποίες έγινε κατάχρηση φαρμάκων τις περασμένες δεκαετίες και οι συνθήκες υγιεινής στα νοσοκομεία είναι κακές. Η Ελλάδα, δυστυχώς, πρωτεύει και στα δύο.

Γιατί τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα;

Τα μικρόβια, όπως κάθε οργανισμός, εξελίσσονται. Μάλιστα, πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους οργανισμούς, επειδή αναπαράγονται πολύ γρήγορα (περισσότερες γενιές εναλλάσσονται στη μονάδα του χρόνου). Τυχαία, λοιπόν δημιουργούνται στελέχη ανθεκτικά σε συγκεκριμένο φάρμακο. Όταν χορηγείται το φάρμακο, τα στελέχη αυτά επιβιώνουν, ενώ τα υπόλοιπα όχι. Έτσι, τα πρώτα σταδιακά επικρατούν. Αυτός είναι ο λόγος που π.χ. κάθε χρόνο χρειαζόμαστε νέο εμβόλιο για τη γρίπη.

Αυτά, βέβαια, τα γνωρίζαμε. Όμως, η φετινή έκθεση του Π.Ο.Υ. δείχνει ότι είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την αντίσταση των μικροβίων στα φάρμακα, καθώς αυξήθηκε απότομα ο ρυθμός με τον οποίο μικρόβια υπεύθυνα για σοβαρές ασθένειες αποκτούν αντοχή στα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.

Γιατί αυξήθηκε ξαφνικά η ανθεκτικότητα των μικροβίων;

 1. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών έδωσε στα μικρόβια περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξουν αντοχή σε αυτά. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά βλάπτουν επίσης τη μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού, χωρίς την οποία τα παθογόνα βακτήρια είναι ελεύθερα να αναπαραχθούν σε μεγάλους αριθμούς.
 2. Οι φαρμακευτικές αγωγές που οι ασθενείς δεν ολοκληρώνουν αφήνουν ζωντανά στελέχη μικροβίων τα οποία μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στη συγκεκριμένη αγωγή.
 3. Οι κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους περίθαλψης επιτρέπουν τη διάδοση ανθεκτικών στελεχών, αλλά και τη μετάλλαξη των μη ανθεκτικών μέσω της ανταλλαγής γενετικού υλικού με ανθεκτικά στελέχη.
 4. Η πλατιά χρήση αντιβιοτικών στα ζώα προς κατανάλωση τις τελευταίες δεκαετίες επέτρεψε την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά προσβάλλουν και τον άνθρωπο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο;

 • Να μειώσουμε την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών με:
 1. Προσεκτική υγιεινή (πλύσιμο χεριών)
 2. Βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και αποχέτευση
 3. Προσεκτική υγιεινή στα κέντρα περίθαλψης για αποφυγή διάδοσης μολύνσεων
 4. Αποφυγή συναναστροφής σε περίπτωση ασθένειας
 5. Εμβολιασμό
 • Όταν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά:
 1. Μόνο με συνταγή γιατρού, ποτέ επειδή τα σύστησε κάποιος φίλος
 2. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες λήψης
 3. Ολοκληρώνουμε πάντα την αγωγή, ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν νωρίτερα

Περισσότερα: http://bit.ly/1rKnqEv

και:

http://www.richarddawkins.net/news_articles/2014/5/3/antibiotic-resistant-bacteria-now-in-every-region-of-the-world-who-says?category=Science#

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.