Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Τα βασικά

 1. Εγκαταστήστε αντιιικό πρόγραμμα και κρατήστε το ενημερωμένο. Ενεργοποιήστε το Firewall των Windows. (Αν τρέχετε Linux ή Mac είστε έτσι κι αλλιώς πιο ασφαλείς).
 2. Ορίστε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και μην τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.
 3. Ορίστε επιβεβαίωση ταυτότητας σε 2 βήματα (2-stepsign-in) στους βασικούς σας λογαριασμούς. Έτσι, όταν κάνετε sign-in, εκτός από το password θα σας ζητείται κι ένας επιπλέον κωδικός, που θα στέλνεται με sms στο κινητό σας τηλέφωνο. ΜΗΝ χρησιμοποιείται εφαρμογές κινητού ή tablet για αυτήν τη διαδικασία.
 4. Μην εγκαθιστάτε άγνωστα πρόσθετα (add-ons) στους browsers και κυρίως ΜΗΝ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΕ ΜΠΑΡΕΣ (TOOLBARS).
 5. Εγκαταστήστε κάποιο πρόγραμμα πρόσθετο αποτροπής διαφημίσεων (τύπου adblockplus) σε κάθε browser.

 

Για το email και τα άμεσα μηνύματα

 1. Μη στέλνετε στοιχεία πιστωτικών καρτών, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας, passwords, PINs ή άλλα προσωπικά στοιχεία –δικά σας ή άλλων– μέσω email, messenger, SMS κ.τ.λ. Αν κάποιο μήνυμα σας ζητά να το κάνετε, είναι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΤΗ.
 2. Μην ανοίγετε μηνύματα με περίεργο όνομα παραλήπτη ή θέματος.
 3. Μη δίνετε το email σας εύκολα, είτε στο Ίντερνετ είτε σε έντυπες φόρμες. Σκεφτείτε το σαν το τηλέφωνό σας. Μπορείτε να έχετε ένα δεύτερο email για να εγγράφεστε σε σελίδες που δεν πρόκειται να επισκεφτείτε ξανά (π.χ. για να πάρετε μέρος σε ένα διαγωνισμό) ή είναι αμφιβόλου ασφάλειας (π.χ. τορεντάδικα)
 4. Μην αποθηκεύετε στις επαφές του email σας τηλέφωνα, ταχυδρομικές διευθύνσεις κι άλλα ευαίσθητα δεδομένα των γνωστών σας. Ζητήστε τους το ίδιο.
 5. Όταν προωθείτε ένα email, φροντίστε να σβήσετε τα ονόματα των προηγούμενων παραληπτών/ αποστολέων, ώστε να μην πέσουν μαζεμένα στα χέρια κάποιου σπάμερ.

 

Τα βασικά για κινητά – tablet

 1. Τα κινητά και τα tablet δεν προσφέρουν την ίδια ασφάλεια με τον Η/Υ. Μην τα χρησιμοποιείται για να επισκεφθείτε επικίνδυνες τοποθεσίες (π.χ. πορνό, τορεντάδικα, καζίνο…) Επίσης, για τραπεζικές συναλλαγές και αγορές προτιμήστε τον Η/Υ.
 2. Προτιμήστε συσκευές με λειτουργικό Android ή Firefox, που ο κώδικάς του είναι ελεύθερος κι ελέγχεται από την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού (οπότε αν περιέχει κάποιον ύποπτο κώδικα θα το μάθουμε). Οι συσκευές της Apple δε μπορούν να ελεγχθούν.
 3. Μην χρησιμοποιείτε εφαρμογές για να περιηγείστε σε ιστοσελίδες (π.χ. facebook, gmail…). Παρότι το Android και το Firefox είναι ανοιχτού κώδικα, οι εφαρμογές τους δεν είναι πάντα! (Για την ακρίβεια εφαρμογές τόσο μεγάλων εταιρειών δεν είναι ποτέ). Έτσι, ο κώδικάς τους δεν ελέγχεται κι είναι βέβαιο ότι στέλνουν προσωπικά σας δεδομένα στον κατασκευαστή τους. Πλέον, όλες οι μεγάλες σελίδες έχουν mobile εκδοση, η οποία φορτώνεται αυτόματα από τον browser κι έτσι η περιήγησή σας είναι ίδια με αυτή που προσφέρει η αντίστοιχη εφαρμογή –δηλαδή δε χάνετε σε ταχύτητα.
 4. Απενεργοποιήστε όλες τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της Google (από το μενού «Διαχείριση εφαρμογών» (εκτός από το Googlemaps και το GoogleEarth, αν τα χρειάζεστε). Δε μπορείτε να τις απεγκαταστήσετε, αλλά μπορείτε να τις καταστήσετε ανενεργές και να διαγράψετε όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία τους. Αυτό θα τις αποτρέψει από το να τρέχουν στο background και από το να κάνουν update. Η συσκευή σας θα γίνει επίσης αρκετά πιο γρήγορη.
 5. Αποφύγετε να κατεβάζετε εφαρμογές από μη επίσημα appstores, ακόμα κι αν πρόκειται για αξιόπιστη εφαρμογή. Βρείτε την σε όποιο κατάστημα σας βολεύει και μετά κατεβάστε την από το επίσημο.

 

Για τη Google και τις μηχανές αναζήτησης

 1. Απενεργοποιήστε το «ιστορικό ιστού», ώστε η Googleνα μην καταγράφει τις αναζητήσεις σας https://history.google.com/history/
 2. Απαγορεύστε στη Googleνα χρησιμοποιήσει φωτογραφίες σας σε διαφημίσεις. Πηγαίνετε σε αυτή τη σελίδα https://plus.google.com/settings/endorsements?hl=en κι αποεπιλέξτε το κουτάκι κάτω κάτω.
 3. Ζητήστε την αφαίρεση συνδέσμων ή πληροφοριών από τη μηχανή αναζήτησης που αναφέρονται σε προσωπικά σας δεδομένα https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch
 4. Σκεφτείτε αν θέλετε η σελίδα ή το blog σας θα εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης και κάντε την αντίστοιχη επιλογή από το μενού διαχείρισής του.

Για το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα

 1. Μην εκθέτετε προσωπικά σας στοιχεία (τηλέφωνο, διεύθυνση…) σε κοινή θέα. Δεν υπάρχει λόγος το προφίλ σας να είναι πλήρως συμπληρωμένο, ούτε να είναι ορατό στον καθένα!
 2. Μην ανεβάζετε σε στάτους ή φωτογραφίες προσωπικές σας στιγμές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα νιώσετε άβολα που το κάνατε. Κυρίως, μην τσακώνεστε δημόσια, κάντε το τουλάχιστον με μηνύματα.
 3. Μην ανεβάζετε φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση (δικές σας, άλλων ή και χωρίς πρόσωπα), επειδή το Facebook έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει για διαφημίσεις εν αγνοία σας.
 4. Μην ανεβάζετε αποκαλυπτικές φωτογραφίες σας. Αν πράγματι θέλετε να βρείτε σεξουαλικό σύντροφο, προτιμήστε κάποια εξειδικευμένη σελίδα.
 5. Μην κάνετε tagκάποιον (Σε φωτογραφίες/ σημειώσεις…) πριν τον ρωτήσετε αν θέλει και μην επιτρέπετε να σας κάνουν tag οπουδήποτε!
 6. Μην ανοίγετε μηνύματα με περίεργο περιεχόμενο που μοιάζει να προέρχεται από αυτόματη μετάφραση ή είναι ακατανόητο. Πιθανότατα είναι ιός.
 7. Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δε γνωρίζετε, έστω έμμεσα. Πολύ πιθανό να πρόκειται για εικονικό προφίλ, δηλαδή έναν τρόπο να σας ψαρεύουν για να σας πουλήσουν κάτι ή να σας αποσπάσουν πληροφορίες –κι υπάρχουν πάρα πολλά.
 8. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Εκεί θα βρείτε περισσότερες επιλογές.

 

Σε περίπτωση κινδύνου

 1. Αν αντιληφθείτε ότι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν, να σας εκβιάσουν ή δεχθείτε ύβρεις ή απειλές, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος (τηλέφωνο 11012 ή emailccu@cybercrimeunit.gov.gr και cybercrimeunit@hellenicpolice.gr )

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.