Κοινές παρανοήσεις και μύθοι #1

Οι παρακάτω ιδέες είναι τόσο διαδεδομένες, που τις βρίσκει κανείς ακόμα και σε σχολικά κι επιστημονικά βιβλία. Είναι όμως λανθασμένες ή τουλάχιστον ανακριβείς:

 1. Η εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής είναι απλά μια θεωρία. Στην επιστήμη, μια υπόθεση ονομάζεται θεωρία μόνο αφού αποκτήσει εξαιρετική θεωρητική και πειραματική τεκμηρίωση. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδύνατο να διαψευσθεί, αλλά είναι αρκετά απίθανο. Όλοι οι νόμοι της φυσικής που χρησιμοποιούμε στη βιομηχανία και την καθημερινότητα είναι θεωρίες. Η εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής είναι καθολικά αποδεκτή από τους βιολόγους.
 2. Ο Αϊνστάιν περνούσε τον καιρό του υπαγορεύοντας τσιτάτες φράσεις. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είπε τα περισσότερα από όσα του αποδίδονται (ιδιαίτερα όσα δε σχετίζονται με τη φυσική). Το όνομά του χρησιμοποιείται από όποιον θέλει να δηλώσει κύρος σε μια φράση.
 3. Ο Αϊνστάιν ήταν κακός μαθητής/ κακός στα μαθηματικά. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ καλός μαθητής και άριστος στα μαθηματικά. Είχε προβλήματα στο σχολείο, επειδή αντιδρούσε στον αυταρχισμό των δασκάλων του.
 4. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική εφευρέθηκε το 1796 από τον Samuel Hahnemann. Η ιδέα δεν υπήρχε την εποχή του Ιπποκράτη σε καμιά μορφή. Ο μύθος καλλιεργήθηκε για να δώσει κύρος στην ομοιοπαθητική.
 5. Το Big Bang είναι η αρχή του Σύμπαντος. Στην πραγματικότητα, πριν το Bing Bang θα μπορούσε να υπάρχει οτιδήποτε. Από όσο κατανοούμε, ένα τέτοιο γεγονός θα διέγραφε κάθε πληροφορία για το υπήρχε πριν.
 6. Η ελληνική είναι η μεγαλύτερη γλώσσα. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε ποια είναι η μεγαλύτερη γλώσσα, ούτε ως προς τον αριθμό των λημμάτων ούτε ως προς τον αριθμό των λέξεων ούτε ως προς τον αριθμών των εννοιών ούτε ως προς τον αριθμό των εκφράσεων. Μια τέτοια καταμέτρηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει και εξαρτάται πάντα από το τι μετράμε και τι όχι. Επίσης, σε λίγες γλώσσες έχει καταγραφεί ικανοποιητικό ποσοστό του λεξιλογίου (δηλαδή έχει γραφτεί εκτενές λεξικό) και μόνο στα αγγλικά έχει καταγραφεί το σύνολο του λεξιλογίου. Αντίστοιχοι μύθοι υπάρχουν σε πολλές χώρες.
 7. Η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Το αρχαιότερο επάγγελμα είναι αυτό του κυνηγού. Επαγγελματίες κυνηγοί υπάρχουν από την παλαιολιθική εποχή. Αν και το περιστασιακό σεξ με αντάλλαγμα τροφή ήταν κοινή πρακτική στους πρωτόγονους ανθρώπους, όπως και σε πολλά ζώα, δεν επρόκειτο για επάγγελμα.
 8. Καταπίνουμε αράχνες όταν κοιμόμαστε. Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Άλλωστε, οι αράχνες δεν έχουν λόγο να μπουν στο στόμα μας.
 9. Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια σχετίζονται με βίαιη συμπεριφορά. Όλες οι ως τώρα μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια συσχέτιση.
 10. Το αλκοόλ σκοτώνει εγκεφαλικά κύτταρα. Το κάνει, αλλά μόνο με χρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες (πρέπει να μεθάτε κάθε μέρα για χρόνια).
 11. Τα άγρια ζώα δεν έχουν χαλασμένα δόντια. Έχουν και πολύ συχνά μάλιστα. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τα δόντια τους χαλάνε γενικά με τον ίδιο ρυθμό, εκτός κι αν φροντίζουν να τους τα πλένουν.
 12. Ο καρκίνος αφορά μόνο τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, αφορά κάθε πολυκύτταρο οργανισμό, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Εμφανίστηκε πάνω από 1 δισ. έτη πριν, όταν εμφανίστηκαν οι πολυκύτταροι οργανισμοί.
 13. Οι αυτιστικοί είναι αριθμομνήμονες ή αριθμητικές ιδιοφυΐες. Παρανόηση που ξεκίνησε από την ταινία Rainman. Η ταινία αναφέρεται σε πραγματικό πρόσωπο, παρ’ όλ’ αυτά πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Ο αυτισμός συνήθως συνοδεύεται από σοβαρή νοητική καθυστέρηση. Οι αυτιστικοί χωρίς σοβαρή καθυστέρηση μπορούν να έχουν φυσιολογικές ζωές. Οι αριθμομνήμονες ανάμεσά τους είναι πολύ σπανιότεροι από ότι στο γενικό πληθυσμό.
 14. Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Μύθος που ξεκίνησε από πλαστή μελέτη του γιατρού Andrew Wakefield, για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί σε ποινικό δικαστήριο.
 15. Οι άνθρωποι που ζουν σήμερα στη Γη είναι περισσότεροι από τους νεκρούς. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς της Μ.Κ.Ο. Population Reference Bureau, οι άνθρωποι που έζησαν στο παρελθόν υπερβαίνουν τους 106.000.000.000. Με το ρυθμό αύξησης που προβλέπει ο Ο.Η.Ε., ο πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί περίπου στα 10.000.000.000 γύρω στο 2200 κι έτσι οι ζωντανοί δε θα υπερβούν ποτέ τους νεκρούς.
 16. Για μια ψήφο οι Η.Π.Α. δε μιλούν ελληνικά. Ποτέ δεν έγινε τέτοια ψηφοφορία. Γιατί να γίνει, άλλωστε;
 17. Υπάρχουν 4 γεύσεις. Στην πραγματικότητα είναι 5: Γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό, πικάντικο (umami).
 18. Το Σινικό Τείχος είναι ορατό από το Διάστημα. Καμιά ανθρώπινη κατασκευή δεν είναι ορατή από το διάστημα.
 19. Η γλώσσα μας έχει διακριτές περιοχές για να αντιλαμβάνεται την κάθε γεύση. Στην πραγματικότητα, οι υποδοχείς γεύσης είναι διάσπαρτοι σε όλη τη γλώσσα.
 20. Αν αγγίξετε ένα νεογέννητο πουλί, οι γονείς του θα εγκαταλείψουν επειδή θα μυρίσουν την ανθρώπινη παρουσία. Δε θα συμβεί. Απλά μπορεί να τρομάξουν αν σας δουν. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι ευαίσθητα σε μικρόβια που φέρουν οι άνθρωποι (όπως και οι άνθρωποι σε μικρόβια που φέρουν τα πουλιά), οπότε μην τα αγγίζετε άσκοπα.
 21. Αν αγγίξετε ένα αβγό πουλιού, η μητέρα του δε θα το κλωσήσει. Ούτε αυτό θα συμβεί. Ίσως φύγει επειδή τρόμαξε, αλλά θα ξαναγυρίσει.
 22. Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη 3 δευτερολέπτων. 3 μηνών περίπου…
 23. Αν φάτε, πρέπει να περιμένετε 3 ώρες για να κολυμπήσετε. Στη θάλασσα προσπαθούμε να είμαστε σε άριστη κατάσταση, επειδή κάθε στιγμιαία αδιαθεσία που είναι ακίνδυνη στη στεριά μπορεί γίνει επικίνδυνη στο νερό. Σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να μπείτε στη θάλασσα μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά οι 3 ώρες είναι συνήθως υπερβολή. Κατ’ αρχάς, το φαγητό δε θα σας κάνει να βουλιάξετε ούτε θα αυξήσει την πιθανότητα κράμπας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πέψη στο πρώτο στάδιο απαιτεί πολλούς πόρους (ως και 60% του αίματος συγκεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα), κι έτσι μετά από ένα μεγάλο γεύμα δε θα έχετε όλες σας τις δυνάμεις διαθέσιμες. Αντίστοιχα δεν είναι συνετό να πεινάτε, επειδή τότε θα κρυώνετε και θα κουραστείτε πολύ γρήγορα. Συνεπώς, ο χρόνος που πρέπει να περιμένετε εξαρτάται από το πόσο μεγάλο ήταν το γεύμα που φάγατε.
  Αυτό που αξίζει να αποφύγετε πριν το κολύμπι είναι το αλκοόλ. Αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα κράμπας για κάποιες ώρες. (Εννοείτε ότι αν μεθύσετε κινδυνεύετε να πνιγείτε λόγω έλλειψης συγκέντρωσης).
 24. Το ξύρισμα κάνει τα γένια πιο πυκνά. Είναι η ιδέα σας.
 25. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Χρησιμοποιούμε όλον τον εγκέφαλό μας, απλά όχι συνεχώς. Κάθε δραστηριότητα κινητοποιεί ορισμένες περιοχές.
 26. Το αλκοόλ ζεσταίνει. Όταν κρυώνουμε, το σώμα μας συστέλλει τα αγγεία στα άκρα για να μειώσει την απώλεια θερμότητας. Το αλκοόλ τα διαστέλλει κι έτσι ζεσταίνονται τα χέρια και τα πόδια μας. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ωραία, αλλά αυξάνει σημαντικά τη απώλεια θερμότητας -που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να φάμε συντομότερα. Γι’ αυτό, είναι λανθασμένη κίνηση αν κινδυνεύουμε από το κρύο.
 27. Αν καταπιώ τσίχλα, θα χρειαστούν 7 χρόνια για να τη χωνέψω. Στην πραγματικότητα, δε θα τη χωνέψεις. Θα την αποβάλεις πολύ γρήγορα, όπως και τις φυτικές ίνες που δε χωνεύονται.
 28. Το κόκκινο χρώμα προκαλεί τους ταύρους. Οι ταύροι έχουν αχρωματοψία. Προκαλούνται από την κίνηση του πανιού και του ταυρομάχου.
 29. Οι αράχνες είναι έντομα. Δεν είναι. Το σώμα τους έχει δύο μέρη (κεφαλοθώρακα και κοιλιά), ενώ το σώμα των εντόμων έχει τρία (κεφάλι, θώρακα, κοιλιά).
 30. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε από τον πίθηκο. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος έχει κοινό πρόγονο με τον χιμπατζή, ο οποίος έζησε περίπου 6.000.000 χρόνια πριν. Από τότε, τα δύο είδη εξελίχθηκαν χωριστά, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.
 31. Βροντόσαυρος. Βασικά, είναι ο απατόσαυρος, αλλά όταν τον ανακάλυψαν δεν κατάλαβαν ότι ήταν το ίδιο είδος. Ώσπου να γίνει αντιληπτό είχε γίνει ένα από τα πιο γνωστά ονόματα δεινοσαύρων. Οι παλαιοντολόγοι κράτησαν το «απατόσαυρος», πάντως.
 32. Φάλαινα δολοφόνος (όρκα). Δεν είναι φάλαινα, αλλά ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της οικογένειας των δελφινιών.
 33. Η πυραμίδα της Γκίζας δεν έχει σκιά. Έχει, κανονικά. Απλά, όπως σε όλες τις πυραμίδες, η σκιά της πέφτει μέσα στη βάση της όταν ο Ήλιος είναι πολύ ψηλά (>52° από τον ορίζοντα).
 34. Ο ήχος της πάπιας (παπασμός) δεν έχει ηχώ. Έχει, κανονικά.
 35. Τα πουλιά δεν κουτσουλάνε τον Παρθενώνα/ δεν πετούν πάνω από τον Παρθενώνα. Πετάνε και κουτσουλάνε κανονικά.
 36. Οι νυχτερίδες είναι τυφλές. Τα μάτια τους δουλεύουν κανονικά, αν και χρησιμοποιούν το ηχητικό τους «σόναρ» ως κύρια αίσθηση.
 37. Οι μύγες ζουν 24 ώρες. Στην πραγματικότητα, ζουν 20-30 ημέρες.
 38. Οι ηλίανθοι στρέφονται στη διάρκεια της ημέρας ακολουθώντας τον Ήλιο. Στην πραγματικότητα το κάνουν, αλλά μόνο όταν είναι ακόμα βλαστάρια. Στη γνωστή τους εικόνα με τα κίτρινα άνθη είναι σταθεροί και συνήθως στραμμένοι προς την ανατολή. Υπάρχουν άλλα πιο χαρακτηριστικά φυτά που αντιδρούν στο φως με διάφορους τρόπους (βλέπε φωτοτροπισμός ή ηλιοτροπισμός). Οι ηλίανθοι έμειναν στη λαϊκή συνείδηση λόγω του ονόματός τους.
 39. Το χειμώνα κάνει κρύο επειδή η Γη βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο από ότι το καλοκαίρι. Αυτό δε βγάζει νόημα, επειδή τότε θα έπρεπε να έχουμε χειμώνα ταυτόχρονα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Η εναλλαγή των εποχών οφείλεται σε 23 φαινόμενα, με κυριότερο την κλίση του άξονα περιστροφής της Γης ως προς το επίπεδο περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο.
 40. Φυγόκεντρος δύναμη. Δεν υπάρχει. Για να εκτελέσει ένα σώμα στροφική κίνηση γύρω από σταθερό σημείο χρειάζεται κεντρομόλο δύναμη και αρχική ταχύτητα. Αν πάψει απότομα η κεντρομόλος δύναμη, το σώμα δε θα ακινητοποιηθεί, αλλά θα κινηθεί εφαπτόμενα στην τροχιά του. Έτσι, δίνεται η εντύπωση ότι κάποια δύναμη το έκανε να κινηθεί ευθύγραμμα. Στην πραγματικότητα, η κινητική του κατάσταση δεν άλλαξε, συνεπώς δεν επέδρασσε κάποια δύναμη πάνω του.
 41. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα/ ελλειμματική προσοχή. Πολυάριθμες έρευνες το έχουν διαψεύσει. Το μόνο που ισχύει είναι ότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο sugar rush, δηλαδή απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που ακολουθείται από απότομη αύξηση ινσουλίνης, συνεπώς απότομη ελάττωση της γλυκόζης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και κακή διάθεση. Σε μικρές δόσεις βοηθά στη συγκέντρωση, τόσο σε σωματικές όσο και σε διανοητικές δραστηριότητες.
 42. Ο αυνανισμός βλάπτει την όραση. Εντελώς αβάσιμο. Καλλιεργήθηκε από συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους για να αποτρέψει τα παιδιά από το να αυνανίζονται.
 43. Το σεξ πριν τον αγώνα/ στη διάρκεια της προετοιμασίας μειώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Είναι γεγονός πως αν έχετε στο πρόγραμμα γυμναστήριο και σεξ, συνίσταται να τα κάνετε με αυτή τη σειρά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο οργασμός χαλαρώνει τους μύες και για 1-2 ώρες δεν είναι ικανοί να συσπαστούν μέγιστα. Το σεξ τις ημέρες πριν τον αγώνα δεν έχει επίδραση. Ως άσκηση, είναι χαμηλής έντασης και ενεργειακής δαπάνης. Η σεξουαλική διέγερση χωρίς οργασμό, αντίθετα, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και κατά συνέπεια τη μυϊκή ετοιμότητα, αλλά πιθανώς να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.