Βιβλιοκριτική: Μικρό Εγχειρίδιο Ορθολογισμού

Όταν άνοιξα το βιβλίο, είχα την προσδοκία ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνετε στο ευρύ κοινό. Ο λόγος πηγάζει από τον τίτλο «Μικρό (άρα γρήγορο) εγχειρίδιο(άρα βήμα βήμα εισαγωγικό) ορθολογισμού». Συνήθως βιβλία που μιλάνε για θέματα λογικής παρατηρώ να είναι αρκετά ευμεγέθη και κάπως βαριά.  Μου πήρε ελάχιστες σελίδες για να καταλάβω ότι το συγκεκριμένο δεν απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη.

Ο Συγγραφέας Νίκος Δήμου, γνωστός για την λογική και κριτική του στάση απέναντι στη σκέψη και νοοτροπία του Έλληνα, για άλλη μια φορά μας βάζει στην θέση μας πιάνοντας όλα τα μη ορθολογικά συνηθισμένα που βλέπουμε στην τηλεόραση και συζητάμε μεταξύ μας. Μέντιουμ, αστρολογία,  εναλλακτικές θεραπείες, δημόσια διοίκηση κ.α. καθώς και μας εισαγάγει στην επιστημονική φιλοσοφία και τον ορθολογισμό και σε σκέψεις για επιστημονικές θεωρίες που συχνά παρεξηγούμε.

Το βιβλίο έχει το όμορφο και σαφές γράψιμο που συνηθίζει ο συγγραφέας. Είναι ένα μικρό βιβλίο τσέπης με πολλά μικρά κεφάλαια ώστε να πιάσει πολλά κακώς κείμενα και μοιάζει σαν ένα… ορθολογικό ξέσπασμα. Καταπιάνεται με επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά θέματα. Δεν θα το βαρεθείτε και σίγουρα διαβάζεται μονορούφι.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν μας εξηγεί μερικές λέξεις και την δράση κάποιων προσώπων που αναφέρει πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει ο αναγνώστης να έχει ένα υπόβαθρο ή ότι θα προσπαθήσει να καταλάβει από τα συμφραζόμενα.

Το ιδανικότερο κοινό κατά την γνώμη μου για αυτό το βιβλίο είναι το «κλασσικής παιδείας» μορφωμένο κοινό, που έχει το υπόβαθρο να καταλάβει όσα γράφει ο συγγραφέας ενώ ταυτόχρονα σίγουρα δεν θα έχει ξαναδιαβάσει αντίστοιχη καλά μελετημένη προοδευτική οπτική.

 

Νίκος Εμμ. Σχετάκης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.