Βιβλιοκριτική: Μικρή ιστορία της επιστήμης

Όταν αγαπάς την επιστήμη, είναι πιθανό να θες να μάθεις την ιστορία της και τις απαρχές της, και το βιβλίο «Μικρή ιστορία της επιστήμης» (2012) του William Bynum, είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για να εξετάσουμε.
Ο συγγραφέας είναι καθηγητής ιστορίας της ιατρικής, ενώ έχει γράψει και άλλα σχετικά βιβλία.

Το βιβλίο αυτό είναι μια ωραία ανάγνωση για κάποιον που θέλει να έχει μια καλή εικόνα για την ιστορία της επιστήμης και διαβάζεται σχεδόν σαν μυθιστόρημα, αλλά σίγουρα όχι βαρετά σαν εγκυκλοπαίδεια .
Αποτελείται από 40 κεφάλαια, περίπου 10 σελίδων έκαστο, τα οποία αναφέρονται σε συγκεκριμένη ανακάλυψη ή θέμα χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένο επιστήμονα, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει και βιογραφικά στοιχεία. Δίνει εικόνα για την τότε υπάρχουσα γνώση ή φιλοσοφία εντάσσοντας το κάθε ένα στο πλαίσιο της εποχής.
Το κάθε κεφάλαιο μπορεί να διαβαστεί ανεξάρτητα από προηγούμενα ή επόμενα, ενώ γίνονται παραπομπές όπου χρειάζεται. Όμορφη προσθήκη ήταν ότι η αρχή κάθε κεφαλαίου ξεκινούσε με ένα καλαίσθητο σχέδιο σαν λεζάντα καθιστώντας το κείμενο πιο θελκτικό για διάβασμα.
Η σειρά της αφήγησης είναι χρονολογική, ξεκινώντας από τους Βαβυλώνιους και τελειώνοντας στους σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Καλύπτει όλες τις κύριες θετικές επιστήμες και επιστήμες τις ζωής.
Αίσθηση μου προκάλεσε το ότι δεν μένει μόνο στην δυτική επιστήμη, κάνοντας για παράδειγμα, αναφορές στην Κίνα και στο Ισλάμ, αλλά και ότι αναφέρει πολύ σύγχρονα θέματα όπως το πρόγραμμα χαρτογράφησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Ευχάριστη παρατήρηση αποτέλεσε επίσης για μένα ότι κατάλαβα καλύτερα κάποιες έννοιες σε σχέση με άλλα αντίστοιχα αναγνώσματα.
Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ότι δεν έδωσε αρκετές παραπάνω σελίδες σε συγκεκριμένες πολύ σημαντικούς περιόδους, όμως οφείλω να παραδεχτώ ότι τουλάχιστον τόνισε της σημαντικότητα τους.
Το προτείνω ανεπιφύλαχτα σε όποιον θελήσει να καταλάβει πως καταλήξαμε στην σημερινή επιστημονική γνώση.

 

Νίκος Εμμ. Σχετάκης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.