Βιβλιοκριτική: Πέρα από τα UFO

Μιας και τα «πράσινα ανθρωπάκια» έγιναν πάλι της μοδός, χάρις πρόσφατη ανακάλυψη που οδήγησε σε εικασίες για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης προέλευσης τεράστιου οικοδομήματος γύρο από το άστρο με το όνομα KIC 8462852, αποφάσισα να γράψω μια σχετική βιβλιοκριτική.
Ο λόγος για το βιβλίο «πέρα από τα UFO» του Jeffrey Bennett, αστροφυσικού από τις ΗΠΑ. Ο ερχομός του βιβλίου στην Ελλάδα είχε σταθεί αφορμή για εκδήλωση με θέμα την εξωγήινη ζωή στο Ίδρυμα Ευγενίδου το 2012 όπου και εκδόθηκε στα Ελληνικά, αν και η πρώτη αγγλική έκδοση είναι από το 2008.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν είναι μια καθαρά επιστημονική ανάλυση, μακριά από συνωμοσιολογίες και ψευδοεπιστήμη με θέμα την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο σύμπαν. Ξεκινώντας το βιβλίο αυτό στα πρώτα του κεφάλαια μας εισάγει στην επιστήμη που μελετάει αυτό το θέμα, δηλαδή την αστροβιολογία, καθώς και αρχίζει να μας βάζει στην επιστημονική σκέψη που θα χρειαστούμε για να παρακολουθήσουμε την συνέχεια του βιβλίου. Εντύπωση επίσης μου έκανε η ιστορική αναφορά γύρο από τις γνώσεις μας για το σύμπαν και την σύνδεση τους με το θέμα της εξωγήινης ζωής.

Στα αμέσως επόμενα κεφάλαια ο συγγραφέας αρχίζει να μας βάζει στο ψητό αναφερόμενος στο τι είναι ζωή και τι στοιχεία έχουμε βρει στον πλανήτη μας που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ζωής εκτός γης με αναμενόμενες εκπλήξεις.

Συνεχίζοντας τις σελίδες γίνεται μια αναφορά στην πιθανότητα και στην τοποθεσία ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα καθώς πηγαίνουμε πιο θεωρητικά στο θέμα , αναλύοντας τις συνθήκες που θα χρειαζόταν η ζωή .

Στα τελευταία κεφάλαια αναφορά γίνεται στην τρέχουσα έρευνα για νοήμονα ζωή καθώς και στο γιατί δεν έχουμε βρει κάτι ακόμα.

Συνολικά το βιβλίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση για το πόσο καλογραμμένο και πλήρες είναι καθώς και για την αυστηρή επιστημονικότητα του και τις περαιτέρω παραπομπές για ψάξιμο. Επίσης οι συνεχείς ιστορικές αναφορές αλλά και τα νοητικά εργαλεία που μας παρέχει με ενθουσίασαν. Μπορώ να αναφέρω ότι σε αυτό το βιβλίο ίσως να μην υπάρχει τίποτα που να μην κατανόησα και αυτό οφείλετε ξεκάθαρα στο πόσο ευκολοδιάβαστο το έχει κάνει ο συγγραφέας.

Στα αρνητικά, κάτι που ίσως δυσκολέψει τον αναγνώστη είναι οι πολλές αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και επιστήμονες, αν τους ακούει για πρώτη φορά, αν και για τους εξοικειωμένους θα το θεωρούσα θετικό. Η παλαιότητα του βιβλίου δυστυχώς επίσης το στερεί από την επικαιρότητα που, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, είναι καταιγιστική. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως οι αποστολές που συλλέγουν ή συνέλεξαν δεδομένα αυτή την στιγμή είναι περίπου οι ίδιες, οπότε η έλλειψη είναι κυρίως στα ευρήματα τους.

Κλείνοντας λοιπόν, το βιβλίο αυτό το θεωρώ μια υπέροχη, ευκολοδιάβαστη και πλήρης εισαγωγή στο θέμα της εξωγήινης ζωής και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Νίκος Εμμ. Σχετάκης

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Βιβλιοκριτική: Πέρα από τα UFO

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.