Η επιστημονική μέθοδος ταυτίζεται με την απόλυτη αλήθεια;

Σε έναν κόσμο σαν τον σημερινό, όπου η επιστήμη και το λογικό επακόλουθο της ,η τεχνολογία, έχουν κατακτήσει τον πολιτισμό μας, ευρισκόμενες παντού και πάντα γύρω μας σε όλες τις δραστηριότητες μας, μπορεί πολλές φορές να αναρωτηθούμε αν επιτέλους φτάσαμε σε απόλυτες αλήθειες.

Είναι η ιατρική, το κινητό μας τηλέφωνο, ο υπολογιστής μας, συνέπειες της πλήρους γνώσης για τον κόσμο που μας περιβάλει;

Για να καταλάβουμε, δεν έχουμε παρά να κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στην ιστορία της επιστήμης. Για να δούμε τον γενικό κανόνα, θα μιλήσουμε για τους ουρανούς, που πάντα συνάρπαζαν τον άνθρωπο.

Η πρώτη ευρέως διαδεδομένη και διαχρονική άποψη για τον κόσμο προήλθε από το Αριστοτελικό μοντέλο που τοποθετούσε την Γη στο κέντρο του κόσμου, με τους πλανήτες να γυρνούν γύρω της. Το επόμενο βήμα ήταν το Πτολεμαϊκό μοντέλο το οποίο τελειοποίησε το γεωκεντρικό σύστημα και βοήθησε στον υπολογισμό των τροχιών των πλανητών.

Ο Κοπέρνικος με την σειρά του έκανε την υπέρβαση και τοποθέτησε τον Ήλιο στον κέντρο του σύμπαντος και την Γη να κινείτε κυκλικά γύρω του. Σύντομα όμως, ήρθε ο Κέπλερ για να διορθώσει την κυκλική τροχιά της Γης σε ελλειπτική γύρω από τον Ήλιο, σύμφωνα με τις ακριβείς παρατηρήσεις που κατείχε.

Το σύστημα του Κέπλερ ήταν αρκετά ακριβές για τον υπολογισμό των θέσεων των πλανητών από τον Δία και μακρύτερα, όμως παρατηρήθηκε ότι υστερούσε όσον αφορά στον υπολογισμό της θέσεις του Ερμή, κι έτσι η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν είναι πλέον η καλύτερη και ακριβέστερη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας.

Κατάφερε λοιπόν ο Αϊνστάιν επιτέλους να φτάσει σε έναν απόλυτο νόμο; Πλέον γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι νόμοι αυτού του γίγαντα της φυσικής δεν είναι ακριβείς, γιατί ενώ δουλεύουν υπέροχα στο μακρόκοσμο, με τους πλανήτες και τα άστρα, δε συμφωνούν με τις παρατηρήσεις μας στο μικρόκοσμο των ηλεκτρονίων και των κουάρκ.

Διαχρονικά λοιπόν, αυτό που βλέπουμε είναι η μία επιστημονική θεωρία να καταρρίπτεται από κάποια άλλη καλύτερη για να σταματήσουμε ίσως σε κάποιο νόμο των πάντων, αν και όταν έρθει.

Δικαίως μπορεί να σκεφτείτε: Μα καλά, τότε γιατί χρησιμοποιούμε μια μεθοδολογία που δεν μας δίνει απολύτως σωστά αποτελέσματα; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η επιστημονική μέθοδος είναι η καλύτερη που έχει ποτέ εφευρεθεί. Ποια φιλοσοφία ή θρησκεία μας έχει βοηθήσει περισσότερο; Η βίβλος μιλάει για μια επίπεδη Γη, πράγμα που την μετατρέπει σε μεταφορικό κείμενο ή έστω σε αναξιόπιστο βιβλίο κοσμολογίας.

Μόλις τελειώσει το άρθρο, απλά παρατηρήστε το χώρο γύρο σας. Πώς σας φαίνεται ότι τον επηρέασε η επιστήμη; Μπορείτε να φανταστείτε το ίδιο χώρο αν δεν υπήρχε η επιστήμη;

Νίκος Εμμ. Σχετάκης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.