Μια σταγόνα Αρειανή ιστορία

Τα μάθατε; Η NASA μόλις ανακοίνωσε την ύπαρξη υγρού νερού στον πλανήτη Άρη και μάλιστα λίγες μέρες πριν την επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας «Η διάσωση» (The Martian) με θέμα την επιβίωση ενός αστροναύτη στον πλανήτη.

Ήταν γνωστό ότι ο πλανήτης Άρης διέθετε νερό σε μορφή πάγου στο υπέδαφος και στους πόλους, όμως η αναπάντεχη ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενίσχυσε τις ελπίδες ότι μπορεί να υπάρχει ζωή σε μικροβιακό επίπεδο.

Μου ήταν αρκετά δύσκολο να μην κάνω τη σύνδεση με μια άλλη εποχή, όταν ο πλανήτης τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και ίσως για πρώτη φορά έκανε τον απλό κόσμο να αναρωτηθεί για την ύπαρξη νοημόνων μορφών ζωής πέρα από τον πλανήτη μας.

Ο αστρονόμος Percival Lowell το 1895 δημοσίευσε το βιβλίο του «Άρης», που υποστήριζε ότι οι σχηματισμοί καναλιών στην επιφάνεια του πλανήτη, που έβλεπε από το τηλεσκόπιο, ήταν το έργο νοήμονος μορφής ζωής. Εμπνευσμένο από το βιβλίο αυτό, δύο χρόνια μετά δημοσιεύτηκε ένα από τα πιο κλασικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας: «Ο πόλεμος των κόσμων» του H. G. Wells, που μιλούσε για εισβολή Αρειανών στη Γη και έξαψε την φαντασία των ανθρώπων. Ο κόσμος φαίνεται να δέχτηκε την πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό, παρότι οι επιστήμονες απέρριψαν την υπόθεση του Percival, μιας που τα ευθύγραμμα κανάλια δεν φαινόταν να ακολουθούν τη γεωγραφία του πλανήτη και έμοιαζαν μάλλον έργο παρανοϊκού πολιτισμού και όχι νοήμονα. Εν τέλει το συμπέρασμα τον επιστημών ήταν αυτά τα κανάλια υπήρχαν μόνο στο μυαλό όποιου ήθελε να τα δει.

Έτσι σε μια ραδιοφωνική εκπομπή το 1938 στις ΗΠΑ, όπου μεταδιδόταν μια έκδοση του βιβλίου του Wells, το γεγονός ότι το είχαν κάνει να μοιάζει με αληθινό ρεπορτάζ έκανε πολλούς να το πιστέψουν ως αληθινό γεγονός, προκαλώντας μαζική υστερία.

Σήμερα λοιπόν, αντιμετωπίζουμε για ακόμα μία φορά την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Άρη, όμως όχι μόνο από τα λεγόμενα ενός μεμονωμένου επιστήμονα. Αυτή την φορά η επιστήμη είναι σε θέση να μας δώσει απαντήσεις και είναι πολύ πιθανό ότι θα τις αναζητήσει αρκετά σύντομα. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη τον Matt Damon στη «Διάσωση» ή -για να θυμηθούμε τα παλιά- τον Tom Cruise στον «Πόλεμο των Κόσμων» του 2005, από την άνεση του καναπέ μας.

Νίκος Εμμ. Σχετάκης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.